Geschiedenis

De historie van de Haagsche Bluf

De Haagsche Bluf is deels gevestigd op de oude locatie van de toen nog overdekte Pasadenha Passage. Deze sobere kleinere passage was eigendom van Stevers senior met de hoofdingang op de Venestraat leidend naar de uitgang op de Dagelijkse Groenmarkt. Gerard Stevers geboren in 1954 was vastberaden om hier iets bijzonders van te maken. Hij hield van Den Haag en zijn passie was dan ook “de stad mooier en veiliger maken”. “Ik wil dat ik daar met gerust hart mijn vrouw en kinderen kan laten rondlopen”. 

De sombere en bekladde donkere steegjes maakte plaats voor een prachtig open en toegankelijk plein met winkels en terrasjes. In aanloop naar die totale gebiedsontwikkeling werden er strategisch omliggende panden aangekocht om de 4 toegangsmogelijkheden te kunnen creëren en zo uiteindelijk de Haagsche Bluf te kunnen realiseren. 

Na 2 jaar bouwen was de Haagsche Bluf in 2001 een feit. Het winkelgebied was getransformeerd naar een binnenstedelijke oase met prachtige One Brand stores met merken als Lacoste, Swatch en Timberland.

Voor de architectuur is gekozen voor een combinatie van moderne architectuur met abstracte glazen gevelwanden en daarvoor replica’s van historische gevels afkomstig uit Den Haag en Delft. Hiervoor zijn de oorspronkelijke bouwtekeningen uiterst nauwkeurig gevolgd en nagemaakt, ook al zijn een aantal van deze details niet meer aanwezig op de originele oude panden. Daarnaast heeft Stevers zich laten inspireren tijdens vakanties in Italie, Frankrijk en Engeland. Een tweetal antieke fonteinen, een Venetiaanse klokkentoren met carillon en een heuse Engelse passage. Gerard Stevers zei, “omdat niets met elkaar klopt, klopt alles.

De dag was bijna aangekomen om zijn paradepaardje officieel te openen op de derde dinsdag van september in 2001 (Prinsjesdag). Het plan om de opening groots te vieren waarbij de oranje bitter rijkelijk zou vloeien tijdens optredens van verschillende bekende artiesten werd op het laatste moment afgeblazen door het verschrikkelijk nieuws uit Amerika op 11 september. Inmiddels 18 jaar later staat de oranje bitter nog veilig achter slot en grendel bewaard voor de tweede opening van het nieuwe concept “Haagsche Bluf”.